(DCA) Dollar Cost Averaging Namıdiğer Dolar Maliyet Ortalaması Nedir?

(DCA) Dollar Cost Averaging Namıdiğer Dolar Maliyet Ortalaması Nedir?
Nedir bu son zamanların “HİT” cümlesi; Dollar Cost Averaging. Kısaltması ile kullanacağımız DCA aslında detaylı teknik ve temel analiz bilmeyen ancak pasif gelir elde etme amacıyla bir değere yatırım yapma düşüncesi olan yatırımcıların uygulaması gereken en faydalı stratejilerden biridir. Ülkemizde bi çok fenomenin dillendirdiği “Düştükçe Alıyorum” ile benzer noktaları var gibi görünse de TAMAMEN FARKLI bir o kadar da karıştırılan terimdir.

DCA; belirli periyotlarda ve sabit rakamlarda alım yaparak yada yatırım yapılacak emtianın fiyatı belirli oranlarda düştüğünde alım yaparak uygulanabilecek stratejidir. Yatırımcıyı piyasa oynaklığı riskinden koruduğu gibi Ayı Sezonlarında ortalama maliyeti düşürerek maksimum kara yaklaştırmaktadır. DCA’nın en güzel taraflarından biri de parçalı alım yapıldığı için; marketler ne kadar beklenmedik şekilde düşüş yaşasa da kenarda yatırım yapılması için bakiye bulundurulduğundan dolayı yatırımcı için uygun maliyetlenme fırsatı dahi oluşturabilmektedir.

Günümüzde Ayı sezonları yaşansa da Marketlerin genel yönü rakamsal olarak daha yukarılara çıkmaktır. Marketlerdeki değerler kendini yenileyip geliştirerek daha değerli hale gelmek isterler. DCA stratejisinde yatırımcı belirli periyotlarda ve sabit rakamlarda alım yaptığında, yatırımının karşılığını fazlası ile alma ihtimali yüksektir.

Açıklayacak olursak; her ay düzenli maaşını alan yatırımcının, maaşının belirli miktarını yatırım yapmaya ayırması ve bir değere her ay aynı miktarda yatırımını gerçekleştirmesidir. Değer yatırımcılığı olarakta adlandırılabilir. Bu tarzda bir yatırım ayı sezonlarında yatırım yapmak istediğiniz değerin fiyatının, ilk alım yaptığınız seviyenin altında olması durumunda dahi o ay maliyet ortalamanızı aşağıya çekerek, elinizdeki adet miktarınızı artırmanıza
fayda sağlayacaktır. Bu durum Boğa sezonlarında; ortalamanız sürekli ve düzenli yatırım yaptığınızdan dolayı düştüğü için daha fazla kazanca katkı sağlayacaktır.

“Düştükçe Alıyorum” ile karıştırılan nokta ise şudur; fiyatta her kırmızı renkli düşüş mumunda alım yapmaktansa, oransal olarak hesaplanan düşüş bölgelerinde maliyetlenme.

Örneğin;

  • Yatırım yapmayı planladığınız bakiyenizi 5 eşit parçaya bölerek ilk alım seviyenizden %20/25 alt rakamlara alım emrinizi girmenizdir.
  • A’değerinin yatırım yapacağınız ilk fiyatı 20$ olsun.
  • Yatırım bakiyemizi 1000$ kabul edersek; ilk alımımız 200$ bakiye ile 20$ seviyesinde,ardışık alım emirlerimizde yine aynı bakiye ile 16$-12.8$-10.24$-8.2$ şeklinde yazılmalıdır.

Bu sizi Marketlerdeki aşırı oynaklıktan koruduğu gibi buna benzer bir planla alım yapmanız yatırım bakiyenizide beklenti dışındaki piyasa kötüleşmesi durumlarından koruyacaktır. Bu örnekteki ardışık alım miktarınızı yani bakiyenizi kaça bölmek istediğinizi tabiki risk iştahınıza göre değiştirebilirsiniz.

Sonuç olarak toplamak gerekirse; DCA bir değer yatırımcılığıdır ve esas önemli olan kısmı yapılan yatırımın sürekliliğidir. Güvenli yatırım yapma stratejilerinden DCA kullanan yatırımcıların bazı zamanlarda zararda oldukları görülse de yatırımın sonunda kazanan taraf olacaklardır.

Saygı ve Sevgilerimle;
İyi Yatırımlar
Mustafa UKAY

twitter.com/MustafaUkay


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı: