Coin Yakımı ve USD Yakımı Nedir? Yakım İşleminin Fiyata Etkileri

Bugün Twitter da çok sorulan “Coin Yakımı” ve “USD Yakımı” yakım işlemlerinin nasıl yapıldığını ve ne işe yaradığını inceliyoruz.

Coin Yakımı nedir? Etkileri nelerdir?

Basitçe dolaşımda bulunan coinlerin bir kısmının alınıp kullanımdan çekilmesine yakma diyoruz. Coinler düşünüldüğü gibi yok edilmiyor. Bildiğiniz gibi özellikle spot piyasada dolaşımda ne kadar çok coin var ise fiyat o kadar baskılanabiliyor. Burada amaç her zaman coinin fiyatını yukarı çıkartmaktır.

Teknikte coinler piyasan satın alınıyor ve sadece alıma açık bir cüzdana transfer ediliyor. Bunlara ölü cüzdan adı veriliyor. Akıllı contrat ile yazılan bu özel cüzdandan çıkış yapılamıyor. Aslında coinin varlığı devam ediyor ve bir daha dolaşıma sokulamıyor.

Ne işe Yarayacak? Biliyorsunuz genel basit mantık tahtalardaki emirlerin yoğunluğuna göre fiyat yukarı çıkmada zorlaşır. Satan ne kadar az olur ise o kadar kolay fiyat yukarı çıkar. Amaçta tam da bu.

Gelelim Örneklere

BNB

Mavi çizgi dolaşımdaki arzı gösteriyor. Görüldüğü gibi bu sürekli düşüyor. İlk başlarda BNB fiyatını yukarı çekmiş. Düşüş piyasa kaynaklı. Her halükarda BNB/BTC paritesi ATH yaptı. Bunu da Unutmayalım.

Kaynak Messari.io BNB Yakım Grafiği
Kaynak Tradingview.com BNB (Binance Coin) / Bitcoin (BTC) Paritesi 1 Haftalık Grafik

SHIBA

SHIB’de daha etkili olmuş. Ayrıca coinin fanatikleri de yakım için adrese coin göndermekte.

Kaynak Messari.io Shib Yakım Grafiği

Sonuç Olarak; Sınırsız arzı olan bir coinde bir yandan yakım gerçekleşip bir yandan dolaşıma coin giriyor ise yakım bir işe yaramayacaktır. Ama gerçekten yakım yapılıyor ise fiyata ne olur ise olsun pozitif yansıyacaktır

 

Dolar Yakımı nedir? Ne iş yarar? Mantığı nedir?

Paranın icadından beri değeri mutlaka başka bir değere daha sabitlenmiştir. Bu son 200 yıldır 24 Ayar Altın fiyatıdır. Merkez Bankaları kendi para birimlerini piyasaya sürerken yerine altın koymak zorundadır. Piyasaya sürdüğü parayı geri çekmek içinde altınları piyasaya sürüp yakımı gerçekleştirir. Yani Yakım dedikleri aslında Piyasada dolaşan parayı azaltmaktadır. Peki Niye azaltırlar? Bir sürü nedeni var? Öncelikle Enflasyonu azaltmak için yaparlar. Ya da piyasadaki durgunluğu azaltmak için yaparlar. Ya da bazen aranın değerini arttırmak için yaparlar.

Gelelim Son 3 yıla:

Pandemi başlangıcı ile gelen kapanmalar ekonomiyi zora soktu. İnsanlar evlerine kapandı ve ekonomi durma noktasına geldi. Bunu canlandırmak adına yardım adı altında ABD IMF aracılığı ile piyasaya para sürerek tüm dünya ya kredi dağıttılar. Ayrıca bu paralar ile 10 yıllık vadeli borçlarını da ödeyerek iç borçlanmayı azalttılar. Yalnız burada bir şeyi yapmadılar; Piyasaya sürdükleri kadar parayı merkez bankasına altın rezervi olarak koymaları gerekiyordu ama bu olmadı. Zaten koyacak altınları da yok. Şuan USA’nın dış borcu tüm dünyadaki dış borcun yarısı kadar. İsteseler de bu miktarda altın bulamazlardı.

Şimdi Ne yapıyorlar? Artan Enflasyon ile faiz arttırma kararı aldılar. Bu da insanların değerli varlıklardan USD’ye geçmelerine neden oldu. USD ye talep artınca DXY arttı. DXY artınca tüm dünya da FIAT endeksleri kan kaybetti. Ayrıca Fırsat bu fırsat yakım kararı da verdiler. Sözde Altın karşılığı piyasaya sürdükleri parayı geri çekecekler. Ellerinde yeteri kadar altın olsa bu çok kolay fakat o altın yok. Onun yerine 10 yıllık vadeli bono satmaya başladılar. Fakat bu yeteri kadar rağbet görmedi. Grafikte görüldüğü gibi istedikleri tepkiyi hala alamadılar. O yüzden “Enflasyon düşürmek” adına piyasaya korku pompalayarak insanların nakite dönmesini sağlamaya çalışıyorlar. Ayrıca dikkat ederseniz Altın fiyatı da bugün 2 yıllık desteğin altına indi. Bu da göstermelik. Bakın Altın piyasaya sürüldüğü için değeri düşüyor denilmekte. Tabi Yerseniz.

 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı: